icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Unga Operan

UNGA
OPERAN

»våra föreställningar möter barn och unga i ögonhöjd« 

/ELLEN LAMM
konstnärlig chef Unga Operan

»Vi på Unga Operan har ett fantastiskt uppdrag: att skapa opera, balett och dans som vänder sig till barn och unga utifrån deras perspektiv och behov«, säger Ellen Lamm, konstnärlig chef för Unga Operan. »Våra verk är specialskrivna för vår målgrupp och våra föreställningar möter barn och unga i ögonhöjd. Barnpubliken är inte en enda publik utan många olika. Och vår publik är nyfiken, hungrig, vetgirig, utmanande och alldeles, alldeles underbar. « 

»Under jubileumsåret 2023 gör vi allt för att alla från de yngsta barnen till ungdomar i övre tonåren ska känna sig välkomna till Kungliga Operan. Vi presenterar urpremiären av Var är smörgåsen? där radarparet Pija Lindenbaum och Niklas Brommare berättar en rörande historia för barn i lågstadieåldern om att hitta sin egen plats i världen, och att få leva sitt liv på ett sätt som inte är som alla andras. Var är smörgåsen? är baserad på verkliga händelser och även Klaus Nomi handlar om en verklig person. Denna vemodiga och kritikerrosade monologopera om den avantgardistiske outsidern får i höst äntligen chans att ses av en stor publik. Klaus Nomi vänder sig till unga från 16 år och uppåt. Vi släpper också nya avsnitt av vår webbserie Det magiska huset där livet på och bakom scenen framträder på ett lättillgängligt och lekfullt sätt. Under våren får våra fullmatade Barnlördagar tre nya program, och två av dem lyfter på olika sätt fram det historiska med operasång och barockdans, en tidsresa genom 250 år. «


Ett av Operans viktigaste uppdrag är att skapa angelägna föreställningar för barn och unga samt göra det möjligt för barn och unga att utöva kultur. Det är här Unga Operan – som är ett av Kungliga Operans tre konstnärliga ben – kommer in i bilden. I över tio år har vi skapat förutsättningar för ung kultur.

FÖRESTÄLLNINGAR

Varje säsong erbjuder vi opera- och dansföreställningar för barn och unga. Det kan handla om allt från ett allkonstverk för bebisar till en ”operathriller” för högstadieelever.

AKTIVITETER

Vi öppnar upp dörrarna till Operahuset på många sätt; för närvarande genom barnlördagar och lovaktiviteter. Aktiviteterna kan innebära visningar, kostymprovningar och konserter.

SAMARBETEN MED SKOLOR

Unga Operan jobbar aktivt med skolor och vår pedagogiska verksamhet erbjuder både kortare och längre projekt, bland annat inom ramen för Skapande skola. Vi ordnar också skolbesök i Operahuset, bjuder in till lärarkvällar och har särskilda föreställningar för skolklasser.


Lyssna

Vill du höra hur musiken på Operan kan låta?