0
0
Konsert

Kammarkonsert i Guldfoajén

Spelar från 03 september till 15 september

KAMMARKONSERTER med Kungliga Hovkapellet


Det var invandrade spelmän, ”pijpare och trompetare” som lade grunden till Kungliga Hovkapellet. Nästan 500 år senare är de inte bara en av världens äldsta orkestrar utan också Sveriges största med 105 musiker. Från att ha varit en hovmusikinstitution under Gustav Vasa är de, sedan Kungliga Operan grundades 1773, husets hjärta och förenar alla dess konstformer.

Vanligtvis möter du dem i orkesterdiket, mitt emellan stora scenen och salongens första parkett. Men Hovkapellets musiker kan också dyka upp i andra sammanhang, till exempel i samband med deras populära kammarkonserter. Hösten 2022 bjuder Hovkapellet in till konsert av det mer intima slaget i Operans kanske vackraste rum, Guldfoajén.


15 september
Kammarkonsert i Guldfoajén

Missa inte chansen att uppleva en intim konsert i vackra Guldfoajén med musiker ur Kungliga Hovkapellet! Höstens kammarkonsert består av två halvor, med musik från 1900-talet och 1700-talet.

Från 1900-talet får vi höra tre kortare verk, som alla har harpans vackra ljud i en framträdande roll: Waterways av den japanske tonsättaren Tōru Takemitsu och två franska neoklassicistiska verk från 1930-talet, Jean Françaix kvintett för flöjt, harpa och stråktrio och Francis Poulencs Suite française.

Efter paus dyker vi rakt in i 1700-talets klassicism med en symfoni komponerad av mannen som inte utan anledning fått epitetet »symfonins fader«, Joseph Haydn. Hans symfoni nr 31, även känd som Hornsignalssymfonin, är ett piggt verk från genrens barndom. Musik som gjord för att upplevas i en praktfull sal som Guldfoajén. En konsert både för konnässörer och för nyfikna musikälskare som nyss börjat doppat sina tår i den klassiska musikens underbara värld.


Föreställningsdatum

Visa fler datum