icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Jolanta
Opera

Jolanta

Spelar från 02 oktober till 26 oktober
Musik
Pjotr Tjajkovskij
Text
Modest Tchaikovsky efter pjäsen “Kung Renés dotter” av Henrik Hertz
Scenografi
Videodesign
Dmitrij Ivanchenko
Anpassning för orkester
Joakim Unander
Språk
Framförs på ryska med svensk text på textmaskin
Föreställningens längd
Ca. 1 timme 30 minuter utan paus

JOLANTA – Tjajkovskij på höjden av sin skapande förmåga


Dottern till kungen av Provence, prinsessan Jolanta, är blind. Men hennes sjukdom är en väl förborgad statshemlighet som riskerar att starta ett nytt krig. Greve Vaudemont möter Jolanta när hon sover i sin trädgård och blir inte bara förälskad i henne utan erbjuder också möjligheten att kunna se. Jolanta står nu inför sitt livs val: ett fortsatt liv som det är, eller ett liv hon aldrig tidigare upplevt.

Sagan om kungens blinda dotter är framflyttad till vår tid där ett överväldigande flöde av information hindrar oss från att se världens sanna skönhet. Endast äkta kärlek kan göra att Jolanta kan se igen. Det är en opera fylld av mystik, dramatiska effekter och stark lyskraft.
Jolanta skrevs på höjden av Tjajkovskijs skapande förmåga. Den kom att bli hans sista opera och hade stor framgång vid premiären i St. Petersburg 1892. Ett år senare gavs verket på Kungliga Operan, men någon ny uppsättning har inte spelats i Stockholm sedan dess. Jolanta är en samproduktion med Helikon Opera, Moskva.


Vill du ha 25% RABATT?


Föreställningen ingår i vårt FLEX-abonnemang där du får 25% rabatt om du köper biljetter till 3 eller fler föreställningar under hösten. Observera att du enbart får rabatten om du köper föreställningar inom ramen för FLEX-abonnemanget (inte separat) - och det köper du här!


HANDLINGEN


Historien bygger på den danske diktaren Henrik Herz’ lyriska skådespel Kung Renés dotter och utspelas i sin ursprungliga version i ett slott i Provence. Operan är i en akt.

Kung Renés dotter är blind men hon är inte medveten om detta. Kungen har nämligen befallt att ingen i hennes närhet får tala om synen eller på något sätt göra henne uppmärksam på den visuella världen. Jolanta känner sig sorgsen utan att veta varför och sjungs till sömn av Martha och väninnorna Birgitta och Laura. Almerik anmäler att kungen är på väg och med honom en berömd läkare, Ibn-Hakia, som ska försöka bota Jolantas blindhet. Läkaren säger att han ingenting kan göra om Jolanta själv inte längtar efter att se, men kungen vägrar. Han vill inte utsätta sin dotter för experimentet utan att vara säker om utgången.

Jolanta är sedan barndomen förlovad med Robert av Burgund, som åtföljd av sin vän Vaudémont kommer till slottet för att begära sitt löfte tillbaka, eftersom han älskar en annan. Robert och Vaudémont får se den sovande Jolanta och Vaudémont blir genast förälskad i henne. Då hon vaknar och han upptäcker att hon är blind, talar han med henne om ljuset och allt vad människor ser. När kungen får reda på detta blir han ond och dömer Vaudémont till döden. Hos Jolanta väcks nu en längtan efter ”det okända”, precis som läkaren önskat. Hon är fast besluten att rädda den unge man som hon förälskat sig i. Läkaren kan nu genomföra sin operation – och lyckas, Jolanta ser. Kungen löser Robert från hans äktenskapslöfte och ger i stället sin välsignelse till Jolanta och Vaudémont som nu kan få varandra.Föreställningsdatum

Medverkande med reservation för ändringar
Visa fler datum

Medverkande

Kungliga Operans kör
Kungliga Hovkapellet


Vi rekommenderar också...

Operaklassiker av Giacomo Puccini
Spelas från 25 augusti 2023
Köp biljetter
Opera

Valkyrian

Opera av Richard Wagner
Spelas från 20 november 2021