icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Aida Intervju med regissören

››opera is like eating your vegetables‹‹ 


Hur särskiljer sig denna uppsättning från andra?
– Det här kommer inte bli en grandios opera i den mening att scenen erövras av ett virrvarr av stridsvagnar, fanfarer och elefanter. Det ska bli en laddad kammaropera med storslagna dimensioner – en opera där ett intimt, personligt, mäktigt och komplext kärleksdrama stundtals utbroderas på ett större kanvas. Den är fylld av konflikter i sin råaste form och utspelas i en icke tidangiven dystopi. Episk i storlek, men hela tiden nära känslorna!

Varför tycker du att verket är relevant än idag?
– För att det är en tidlös universal historia! Jag tror att hemligheten bakom den omedelbara och fortsatta succén är att Giuseppe Verdi var uppslukad av mänskliga relationer – förutom att vara en av tidernas tonmästare. Och det finns inga tidsfrister för detta! Verdi tänjde på alla gränser och var dessutom en fantastisk storyteller.

Vad handlar detta verk om för dig?
– Alla olika perspektiv är häftiga, men i grunden är kärlekstriangeln kraften bakom. Tre personer är förälskade i varandra och är otroligt pressade både emotionellt, spirituellt och politiskt. Och de är alla bundna till sina egna trosbekännelser och omvärld vilket står i direkt konflikt med det som de själva vill. I den här berättelsen ställs allmänna skyldigheter och förpliktelser mot den personliga längtan – och ibland får det livshotande konsekvenser. Alla toppar och dalar i historien ackompanjeras i sin tur av överväldigande toner. Därutöver är berättelsen en sann tragedi som vi bör omfamna och betrakta som ett varnande exempel. Vi får inte låta vårt samhälle bli som den som porträtteras på scen!

Och vad är din relation till opera?
– Jag föll inte huvudstupa till att börja med! Som många andra tänkte jag att opera är som att äta sina grönsaker. Det är bra för dig och torde göras. Jag tänkte att jag skulle lära mig något och bli en bättre människa vid de påtvingande operabesöken. Men sen tog magin över min själ och alla mina sinnen! Dessutom handlar opera om storytelling, precis som våra kulturer. Opera handlar om stora människor, stora event, stora känslor – och denna förtrollande kombination är överväldigande!