icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Aida
Opera

Aida

Spelar från 22 april till 27 maj
MUSIK
Giuseppe Verdi
TEXT
Antonio Ghislanzoni
DIRIGENT
Sian Edwards
DRAMATURG
Katarina Aronsson
SCENOGRAFI, KOSTYM & MASK
VIDEO
Velourfilm
SPRÅK
Framförs på italienska med svensk text på textmaskin
FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD
Ca. 3 timmar, inkl. paus

Verdis AIDA – en operatriumf på Kungliga Operan


Kan kärleken övervinna allt? Mot en kuliss av krig, makt och religion håller ett samhälle på att falla samman. Här hittar vi Aida, mitt i korselden mellan två stridande parter och fångad av fienden. Mot allt förnuft förälskar hon sig i Radamès. Vi ser den omöjliga men obevekliga kärleken mellan två unga människor kämpa mot en fullständigt kaotisk verklighet. Aida hade urpremiär i Kairo 1871 och är en av Giuseppe Verdis största succéer.

Michael Cavanaghs laddade nytolkning av klassikern Aidamed Christina Nilsson i titelrollen fokuserar på den inre oro som slukar operans hjältemodiga men sårbara människor, och premiären 2018 blev en succé. SvD beskrev föreställningen som »en ren fröjd« och DN tyckte att det är »svårt att tänka sig en vassare och fräschare Aida«. Det var i den här uppsättningen som Christina Nilsson gjorde sin debut på Kungliga Operans stora scen, och hennes insatser i titelrollen hyllades. »Det här är ett genombrott av stora dimensioner« skrev SvD efter kvällen.


ORIGINALHANDLINGEN

 

Kungliga Operans Aida är en nytolkning men följer Verdis handling där Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis har just besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. 

LÄS OM FYRA AKTERNA ››


Bakom kulisserna

3 2 Michaelcavanagh

STORYTELLING AT ITS FULLEST

Efter den kritikerrosade succén Nixon in China är regissör Michael Cavanagh tillbaka med ytterligare en laddad produktion där kärleksdramat står i centrum. Möt regissören som berättar mer om sin relation till verket och hur han föll för konstformen opera. 

LÄS MER HÄR ››Föreställningsdatum

Medverkande med reservation för ändringar
Visa fler datum

Medverkande

Kungliga Operans kör
Kungliga Hovkapellet


Ett skräddarsytt koncept för nya svenska operor
Urpremiär 29 maj 2022
»En grandios italiensk framgång« DIE WELT
Nypremiär 4 juni 2022