icon bag image
0
0
Tillbaka Hem VD har ordet

Kära besökare, 


2023 är ett stort år för Kungliga Operan. Det är inte många operakompanier som har en så lång och livskraftig historia – 250 år. Lika stolta som vi är över vårt förflutna, lika passionerade är vi inför att fortsätta att forma framtidens uttryck inom opera, balett och musikalisk scenkonst för barn och unga. Samhället står aldrig still, konsten står aldrig still, och det gör inte vi heller.  

Oavsett om du kommer till vårt fysiska operahus eller upplever våra föreställningar på Operan Play, oavsett om du bor i Stockholm eller någon annanstans i landet, om du har lång vana av att njuta av musikalisk scenkonst eller ska göra det för första gången, vill jag att du ska känna dig varmt välkommen. Kungliga Operan är hela Sveriges operahus. Mitt operahus är ditt operahus. 

Vi spänner bågen för framtiden och stakar ut riktningen för Kungliga Operan och för vår tradition, konstformerna som vi har ett särskilt ansvar för. Operan är inte bara huset, Operan är människorna här och alla de aktiviteter som vi skapar tillsammans i såväl Operahuset som i andra sammanhang. Våra återkommande gratisevenemang i Hagaparken, konserten på Gustav Adolfs torg i samband med Stockholms kulturfestival och balettföreställningen i Vitabergsparken lockade rekordpublik under 2022. Jag är så otroligt glad och stolt över att våra konstformer och våra artister väcker ett sådant intresse hos en bred allmänhet. 

Jag vill att Kungliga Operan ska vara en naturlig mötesplats där vi även lyfter de samhällsutmaningar som är relevanta för oss alla. Konsten kan illustrera dessa utmaningar men också bidra till en diskussion, som kan leda till att vi hittar nya vägar framåt och hanterar frågorna på ett nytt sätt, med nya ögon. Konsten erbjuder också sinnlig njutning och välbehövligt andrum från vardagens bekymmer. Allt detta och mer försöker vi på Kungliga Operan ge till er, vår kära publik, ny såväl som återkommande. 2023 tar vi i från tårna lite extra för att ge vårt allra bästa. Jag tror inte att du kommer bli besviken. 

Vi ses! 

Fredrik Lindgren 
VD KUNGLIGA OPERAN